Jak správně vybrat nůž?

Před koupí nože je důležité vědět,

  • k čemu se nůž bude používat.
  • kdo nůž bude používat.

Nůž by jste si měli vyzkoušet zda sedí v ruce a zda materiál,  z kterého je vyrobena rukojeť  vám vyhovuje. Například protiskluzová rukojeť je vyrobena z plastu a je potažena velmi tenkou vrstvou materiálu,  který zabraňuje vyklouznutí.  Nože s touto rukojetí jsou podstatně dražší než stejný nůž s rukojetí bez této úpravy. Protiskluzová rukojeť je velmi náchylná na opotřebení. ( Povrchová úprava rukojeti se velmi snadno odře, tak pokud máte doma nože v šuplíku spolu s ostatními noži a věcmi  tak raději nože s protiskluzovou rukojetí nekupujte). U velmi levných nožů  snad není,  až takový problém s rukojetí, jako s materiálem z kterého jsou vyrobené často se stává že plastové výlisky,  které jsou sešroubované a opatřené záslepkami praskají v místě uchycení šroubu u vnitř rukojeti.

Někteří výrobci nožů vymysleli nápad jak oklamat zákazníka. Stačí jen na čepel nože vyrazit nějakou lepší značku nože. Například  značka Solingen ne jeden výrobce tuto značku používá a obzvlášť u nožů které jsou velmi levné je to hodně podezřelé ( menším písmem desing a velkým Solingen snad nemusím uvádět,  že všechny nože jsou PROFI).  Přitom kvalitní profesionální nůž se cenově pohybují od tisíce do několika tisíc korun.

Asi největší problém je materiál z kterého jsou čepele nožů vyrobené a úhel broušení  který,  je často větší než by měl být.  Standardně by se měl úhel broušení pohybovat od 11 do 20 stupňů a úhel obtažení by měl být kolem 35 stupňů. U levných nožů bývá úhel broušení 35 stupňů, a obtažení ostří často chybí.

Samozřejmě že i levný nůž zakoupený na tržnici může udělat radost a dobře posloužit,  ale rozhodně se musí přebrousit a úhel od výrobce se musí zmenšit. Nejlepší řešení je si nůž nechat odborně nabrousit.  Sice životnost ostří je menší než u kvalitních nožů,  ale pro občasné domácí použití plně dostačující.

Ten kdo používá nože často,  například kuchaři těm doporučuji kované nože.  Pořizovací náklady jsou sice větší,  ale rozhodně se to vyplatí. Jako příklad v odkazu kované nože uvádím plátkovací nůž s délkou čepele 26 cm. U kuchařských nožů nově nabízíme nože TESCOMA AZZA ,zatím jsou v prodeji pouze v kamenném obchodu. Skladem máme například porcovací nůž tescoma AZZA s délkou čepele 20 cm.

Řezníci těm doporučuji nože s plastovou protiskluzovou střenkou nůž MIKOV, nůž KDS , nebo u luxusních nožů s dřevěnou střenku (Luxusní nůž MIKOV). Jako příklad uvedu vykošťovací nože s délkou čepele 12 cm. Řeznické nože MIKOV a KDS  jsou vhodné také k domácímu použití. Nože jsou téměř nezničitelné.  Nevýhodou může být masivní střenka, která může vadit při úchopu nože. ( Ten kdo má drobnější ruce musí vybírat z kuchyňských nožů. ) Výhodou řeznických nožů je přijatelná cena a kvalita bez problému vydrží mytí v myčce na nádobí.

Velmi kvalitní nože za přijatelnou cenu. Tyto nože si můžete zakoupit u mě v eshopu https://www.mkuchynskepotreby.cz/19-reznicke-noze

Kuchyňské nože při výběru

 

 

 

 

 

 

Pro lepší představu uvádím pár fotografií,  jak vypadá  například nůž Solingen made in CHINA.

Nůž je nabroušený a ostří je vytažené proti originálnímu,  kde byl úhel broušení podstatně větší. Nejhorší na celém noži není čepel, ale rukojeť (střenka). Je vyrobena s plastových výlisků. Čínský výrobce zde evidentně šetřil s materiálem. Oba výlisky střenky jsou upevněné pomocí šroubku. V otvorech střenky jsou záslepky, které vypadají jako nýty.

Na další fotografii je už lepší provedení nože Solingen.  Nůž sice není originál, ale takový nůž bych si klidně koupil.  Čepel nože sice není tak kvalitní,  jako originální. Vzhled nože je perfektní.

detail čepele nože

Detail čepele nože.

Vzhled nože můžete posoudit sami.

Teflonový nůž

Nože s antiadhézním povrchem můžete zakoupit kliknutím na tento odkaz: https://www.mkuchynskepotreby.cz/34-noze-antiadhezni